Nad GSM sítí se pomalu smráká. Mobilní fosilie přijdou o signál - iDNES.cz (2024)

Nad GSM sítí se pomalu smráká. Mobilní fosilie přijdou o signál - iDNES.cz (1)

ilustraèní snímek| foto:ÈTK

Povinnost udržovat 2G sítì, na kterých bìží hlasové a textové služby a díky nimž je tak možné v souèasnosti využívat i letité mobilní telefony nepodporující nìkterou z nejnovìjších technologií (LTE, 5G), mají tuzemští operátoøi uloženou Èeským telekomunikaèním úøadem v souvislosti se spektrálním pøídìlem. Nejstarší v souèasnosti provozovaná GSM technologie tu s námi bude ještì (minimálnì) ètyøi roky, to však neznamená, že jsou operátoøi v této souvislosti neèinní.

„Mùžeme potvrdit, že máme závazek daný spektrálním pøídìlem udržovat 2G sí až do poloviny roku 2028. To znamená, že se na vypínání 2G v tuto chvíli pozvolna pøipravujeme,“ informovala redakci Mobil.iDNES.cz tisková mluvèí T-Mobilu Patricie Šedivá s tím, že vypnutí zastaralé technologie bude operátor aktivnì a vèas komunikovat široké veøejnosti.

Uživatelé letitých pøístrojù tak budou mít dostatek èasu zajistit si náhradní øešení. Stejnì jako u jiných technologií, které skonèily (napø. analogový televizní signál èi DVB-T), totiž staré telefony nepodporující žádnou z nejnovìjších technologií (LTE, 5G) po vypnutí GSM sítì podle Šedivé po jejich zapnutí s nejvyšší pravdìpodobností nenaleznou signál.

Nebude je tedy možné nadále používat, nepøihlásí se totiž do žádné mobilní sítì. „V nìkterých zemích už tato situace nastala,“ dodala mluvèí.

Problém mùže podle T-Mobilu nastat také u telefonù, které sice podporují LTE, ale neumí VoLTE (Voice over LTE, tedy volání v síti LTE). By se podpora podle specialisty T-Mobilu postupnì rozšíøila na všechny telefony/výrobce, tak nìkteøí mobilní uživatelé mohou stále používat telefon, který volání v síti LTE neumí. I ti by tak po vypnutí 2G mìli problém. Takový mobil se totiž pro odbavení volání odhlašuje od LTE, pøechází právì do 2G, vyøídí hovor a poté pøejde zpìt do LTE. Specialista T-Mobilu dodal, že do 2G pøechází i telefon s podporou LTE (nebo 5G) pokud nemá LTE signál. A to z dùvodu, aby byla zachována možnost volat a odesílat/pøijímat zprávy.

Nicménì podle tiskové mluvèí O2 Veroniky Zachariášové je vzhledem ke skuteènosti, že do skonèení uložené povinnosti zbývají ještì ètyøi roky, velmi pøedèasné pøedjímat dopady pøípadných zmìn v síti pro bìžné rezidentní zákazníky.

„S ohledem na technologickou neefektivitu a klesající poptávku není vylouèeno, že bude v daném horizontu smysluplnìjší zvolit jiné technologické øešení se srovnatelnou schopností pokrývat venkovské oblasti jakožto náhradu této nejstarší provozované mobilní technologie,“ vysvìtlila s tím, že svou roli bude hrát také globální trh a podpora dodavatelù.

„Ve svìtì již 2G sí nìkteré zemì vypnuly, jiné mají již stanoveny termíny vypínání. Teprve další roky ukáží, zda budou v budoucnu nadále existovat dodavatelé, kteøí budou schopni zajistit výmìnu a obnovu technologie GSM,“ dodala Zachariášová.

Jak ovšem naznaèil Ondøej Luštinec z Vodafonu, problém po vypnutí 2G nebudou mít jen letité mobily bez podpory nejnovìjších technologií. Mezi používaná 2G zaøízení podle nìj totiž zdaleka nepatøí jen mobilní telefony.

„Velmi výrazný podíl ve 2G sítích dnes mají zaøízení jako alarmy, èidla apod. Tedy dopad vypnutí sítí 2G bude složitý právì v takových pøípadech, kdy je nutné nìkam dojet a vymìnit/obmìnit relativnì specializované zaøízení,“ upøesnil tiskový mluvèí Vodafonu.

Reálnì pozdìji, podle úøadu ovšem i døíve

Stejnì jako Patricie Šedivá z T-Mobilu, podle níž v souèasnosti nelze s jistotou tvrdit, že k vypnutí nejstarší funkèní GSM sítì dojde opravdu v polovinì roku 2028, tiskový mluvèí Vodafonu oèekává, že 2G sítì budou v Èesku provozovány déle, než ukládá závazek z pøídìlù rádiových kmitoètù v kmitoètovém pásmu 2100 MHz.

„Jako Vodafone jsme už podnikli kroky, aby bylo sí 2G možné postupnì opouštìt, právì pokud mluvíme o M2M zaøízeních (tøeba zmínìná èidla),“ informoval Luštince s odkazem na pøed rokem spuštìnou mobilní sí pro internet vìcí (IoT) Cat-M.

Zároveò podotkl, že postupná obmìna telefonù nadále snižuje poèet tìch, které využívají 2G. „Rádi výhledovì pásmo uvolníme pro broadbandové služby, které dokážou jednotlivé pøídìly využít mnohem efektivnìji,“ nastínil tiskový mluvèí Vodafonu.

Nicménì podle Èeského telekomunikaèního úøadu (ÈTÚ) mùže být souèasná povinnost udržovat 2G do poloviny roku 2028 ze jeho strany za urèitých podmínek zrušena. „Urèujícím parametrem pro zjištìní poptávky po GSM službách bude poèet koncových uživatelù využívající maloobchodní GSM služby v prùmìru za pøedcházejících šest mìsícù,“ informovala redakci Mobil.iDNES.cz tisková mluvèí ÈTÚ Tereza Meravá.

„Za zanedbatelnou poptávku ÈTÚ považuje podíl koncových uživatelù využívajících maloobchodní GSM služby pod 5 % všech koncových uživatelù využívající maloobchodní mobilní služby v Èeské republice,“ dodala.

By jsou tedy tuzemští operátoøi (O2, T-Mobile i Vodafone) povinni podle úøadu poskytovat svým jménem komerèní maloobchodní a velkoobchodní služby mobilního hlasového volání a SMS ve standardu GSM s pokrytím a dostupností tìchto služeb nejménì pro 99 % obyvatel Èeské republiky do 30. èervna 2028, tak v pøípadì, že analýza úøadu potvrdí zanedbatelnou poptávku po GSM službách, mùže ÈTÚ ke konci kalendáøního roku povinnost zrušit.

„Avšak ne døíve než k 31. prosinci 2026,“ dodala Meravá.

Nad GSM sítí se pomalu smráká. Mobilní fosilie přijdou o signál - iDNES.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6070

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.